
 

 

Frequently Asked Questions
Elgar CW Series

SUMMARY OF QUESTIONS 
Q1. I have removed the grounded conductor-bonding strap from the output terminal block of a CW series 

source. Why don’t I measure exactly half of the program voltage from the NEUT terminal to ground or from 
LINE to ground?

Q2. Can I connect my delta configuration load to the CW series wye output?

Q3. How do I use remote sense when using a delta load with CW series sources?

Q4. Can the CW series phase lock to an external clock or to another AC source?

Q5. Can a clock signal output be provided for a frequency and / or phase reference?

Q6. Can the CW series be used for inrush current testing by just closing the output relay or programming the 
voltage up to the required level from 0 volts?

Q7. If my sense leads disconnect, will the output jump to full scale?

QUESTIONS AND ANSWERS 

A1. I have removed the grounded conductor-bonding strap from the output terminal block of a CW series source. 
Why don’t I measure exactly half of the program voltage from the NEUT terminal to ground or from LINE to 
ground? 

The output of the CW series is transformer-coupled and is not using a grounded center tap. When the 
ground bonding is removed, the voltage measured from line to ground or from neutral to ground is caused 
by spurious capacitive coupling between the windings of the transformer and the chassis ground. The 
voltage is not capable of sustaining any significant current flow and can be disregarded. This is not an 
indication of a fault in the output of the CW series unit. The voltage measured using a high impedance 
voltmeter can be at almost any value from 0 to nearly the full output voltage across the line to neutral 
terminations. 

[Return to Summary of Questions] 

A2. Can I connect my delta configuration load to the CW series wye output? 
Yes, The output can drive a delta load. Since the programmed voltage is referenced line to neutral, take 
this into consideration when setting a line-to-line voltage for your delta load. 

[Return to Summary of Questions] 

A3. How do I use remote sense when using a delta load with CW series sources? 
The three phases will go the appropriate remote terminations for the appropriate phases. The Sense 
Neutral will just be tied locally to the Output Neutral termination. 

[Return to Summary of Questions] 

A4. Can the CW series phase lock to an external clock or to another AC source? 
Yes, for the programmable versions this is a standard feature, for the manual versions, a Sync option is 
required. Check Section 3.8.2 in the manual for the Programmable series or in the manual addendum, 
part number M161692-01 for the manual controlled series. 

[Return to Summary of Questions] 

A5. Can a clock signal output be provided for a frequency and / or phase reference? 
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Yes, for the programmable versions this is a standard feature, for the manual versions, a Sync option is 
required. Check section 3.8.3 in the manual for the Programmable series or in the manual addendum 
M161692-01 for the manual controlled series. 

[Return to Summary of Questions] 

A6. Can the CW series be used for inrush current testing by just closing the output relay or programming the 
voltage up to the required level from 0 volts? 

No.  The output of the CW series is ramped up when the relay is closed or when the voltage is 
programmed. Inrush testing normally requires the load under test to be subjected to a power application at 
a peak of the voltage sine wave. An external circuit would be required to accomplish this type of turn on. 

[Return to Summary of Questions] 

A7. If my sense leads disconnect, will the output jump to full scale? 
No. The CW utilizes an internal resistance to tie the sense leads to the output. If the sense leads 
disconnect, the output at the load will drop in voltage. The amount of drop is dependent on the resistance 
of the output cables and any contacts, switches etc. in the lines. 

[Return to Summary of Questions] 
 


